Η ακμή είναι φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, που προσβάλλει πρόσωπο, κορμό και άλλες περιοχές. Εμφανίζεται κατά την εφηβεία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Από ακμή πάσχει το 30-50% των εφήβων.

Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, σε ενδοκρινολογικούς και σε βακτηρίδια. Έξαρση της ακμής προκαλούν το stress, η τριβή και η πίεση του δέρματος, οι κλιματολογικές συνθήκες και τα ακατάλληλα καλλυντικά. Οι τροφές δεν επηρεάζουν την ακμή.

Η ακμή διακρίνεται σε μορφές και συνήθως καταλείπει ουλές.

Οι γυναίκες με ακμή θα πρέπει να υποβληθούν σε ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων για τον αποκλεισμό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή σε τοπική ή συστηματική.

Γιατί έχω ακόμα ακμή και μετά τα 20;

Γιατί η ακμή είναι χρόνια νόσος και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μετά τα 45. Δεν είναι μόνο νόσος των εφήβων αν και πάσχει το 35%-40% αυτών. Επίσης είναι πολυπαραγοντική νόσος, που σημαίνει ότι αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα που εμφανίζεται μετά τα 20, τότε μπορεί να εμφανιστεί και η ακμή.

Επίσης, η ακμή μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (π.χ. κλιματολογικές συνθήκες), στο lifestyle (π.χ. κάπνισμα, βακτηρίδια, κακή υγιεινή κ.ά.) σε καλλυντικά κ.ά.

Καθαρίζω το πρόσωπό μου καθημερινά, αλλά συνεχίζω να έχω σπυράκια και μαύρα στίγματα, γιατί;

Γιατί έχεις ήπια ακμή και πρέπει να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία. Ο καθαρισμός από μόνος του δεν αποτελεί θεραπεία της ακμής. Σαπούνισε το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα και μετά από εφίδρωση, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό.

Μην τρίβεις το δέρμα σου, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου και τις ανάγκες του, η/ο δερματολόγος θα σου συστήσει το κατάλληλο προϊόν.

Τα Αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν ακμή ή να τη θεραπεύσουν; Τι ισχύει τελικά;

Όταν η ακμή οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα αντισυλληπτικά αποτελούν θεραπεία της ακμής για όσο καιρό τα παίρνουμε, αλλά με τη διακοπή τους ξαναεμφανίζεται.

Μπορεί το Make-up να προκαλεί ή να επιδεινώσει την ακμή;

Ναι το Make-up μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, γιατί είναι λιπαρό προϊόν και επομένως αυξάνει το σμήγμα και το κάνει πιο πυκνό. Τα ακνεϊκά πρόσωπα έχουν πυκνό σμήγμα και τα ακατάλληλα καλλυντικά το κάνουν πιο πυκνό και, έτσι, επιδεινώνεται η ακμή.

Η δουλειά μου έχει πολύ στρες. Είναι αυτός ένας παράγοντας για να προκληθεί ακμή;

Το στρες δεν προκαλεί ακμή, αλλά μπορεί να την υποτροπιάσει, όπως άλλωστε μπορεί να επιδεινώσει και πολλές άλλες ασθένειες.

Τι είναι η κυστική ακμή και ποια η διαφορά της από την ακμή;

Η ακμή διαχωρίζεται στην ήπια ακμή, στη μέτρια ακμή και στη βαριά ή κυστική ακμή. Η κυστική ακμή εμφανίζει κυρίως κύστεις και όζους, ενώ οι άλλες μορφές βλατίδες, φλύκταινες και/ή φαγέσωρες.

Είναι δύσκολη στη θεραπεία της και απαιτεί αγωγή από το στόμα.

Μια φορά ακμή για πάντα ακμή;

Ναι, πρόκειται για χρόνια νόσο που, ακόμα και αν θεραπευτεί, μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ SKINCEUTICALS