Cart

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ - ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, ενέργειας κ φωτός. Έχει ευνοικές κ βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων κ ιδιαίτερα στο δέρμα. Βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών κ ειδικά στην καλή υγεία των οστών λόγω του ρόλου του στην σύνθεση της βιταμίνης D, είναι μικροβιοκτόνος, έχει δράση επουλωτική, αναλγητική, προάγει την ανταλλαγή της ύλης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κ πολλές δερματοπάθειες θεραπεύονται με την βοήθειά του όπως η ψωρίαση. 

Οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στην παιδική επιδερμίδα άλλοτε είναι ορατές, όπως το έγκαυμα κ άλλοτε δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο με το πέρασμα του χρόνου. Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες UVA, UVB κ UVC. Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα, την φωτογήρανση κ είναι καρκινογόνες κατά 65%. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, μη αναστρέψιμες διαταραχές, φωτογήρανση, χρωματικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος κ είναι καρκινογόνες κατά 35%. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι εκθέσεις της επιδερμίδας στον ήλιο δρουν αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα έχει « μνήμη «, « θυμάται « τις βλάβες που έχει υποστεί από τον ήλιο στην νεανική ηλικία, τις αθροίζει κ εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον όπως, η πρόωρη γήρανση, η ακτινική δερματίτιδα κ πάνω από όλα ο καρκίνος του δέρματος. 

Το δέρμα που έχει προσβληθεί από τον ήλιο, παρουσιάζει μορφολογικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην αθροιστική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας επί σειρά ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες κ αυτό έχει σχέση από την παραδοσιακή διάκριση των ανδρικών κ των γυναικείων επαγγελμάτων. Τα άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος ( τύπος Ι κ ΙΙ ) κινδυνεύουν περισσότερο. Οι περιοχές που προσβάλλονται συνήθως είναι το πρόσωπο, οι πλάγιες επιφάνειες του τραχήλου, η ραχιαία επιφάνεια των άκρων χεριών και ο αυχένας στους άνδρες. 
Τις βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου μπορούμε να τις χωρίσουμε στις καλοήθεις, στις προκαρκινωματώδεις και στις κακοήθεις καταστάσεις.

Καλοήθεις καταστάσεις είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος όπου το δέρμα είναι πιο γηρασμένο από την χρονολογική ηλικία του ατόμου. Η επιδερμίδα είναι λεπτή κ ξηρή, παρουσιάζει ευρυαγγείες, είναι χαλαρή κ χάνει την ελαστικότητά της κ η μελάχρωση του δέρματος δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές. Το δέρμα των χεριών τραυματίζεται εύκολα κ σχηματίζονται λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια κ στο μέτωπο κ βαθιές αύλακες στις γωνίες του στόματος κ γύρω από τον αυχένα. Άλλες καλοήθεις καταστάσεις είναι το μέλασμα που χαρακτηρίζεται από ανομιόμορφη υπερμελάχρωση, οι φακές γνωστές ως φακίδες, η ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση που χαρακτηρίζεται από μικρές λευκές κηλίδες στα χέρια κ πόδια που εκτίθενται στον ήλιο κ διάφορες άλλες δερματοπάθειες ( πολύμορφο εκ φωτός, η ακτινοδερματίτιδα, η όψιμη δερματική πορφυρία, η πελλάγρα ). Πολλές επίσης παθήσεις του δέρματος επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο όπως ο ερυθηματώδης λύκος. Επίσης, η ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο με την λήψη ορισμένων φαρμάκων, ή την τοπική χρήση ουσιών οι οποίες περιέχονται στην κολλώνια ή σε διάφορα φυτά, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φωτοδερματίτιδων. Στις καλοήθεις καταστάσεις ανήκουν κ οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος ( οι σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, τα δερματοινώματα κα άλλοι καλοήθεις όγκοι ). Πρόκειται για καλοήθεις βλάβες ασυμπτωματικές που δημιουργούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα, παρουσιάζουν ποικιλία στην κλινική εικόνα κ η εμφάνισή τους σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία. Κύριως εκπρόσωπός αυτών είναι οι σπίλοι, οι γνωστές σε όλους μας ελιές.

Έτσι λοιπόν, η προφύλαξη της επιδερμίδας από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας κ πρέπει να αρχίζει από την βρεφική ηλικία. 

Η ανάγκη προστασίας από τον ήλιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ακόμα κ για αυτούς με σκούρο δέρμα. Άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο θα πρέπει να φοράνε καπέλο με πλατύ γύσο, γυαλιά, ρούχα που να καλύπτουν όσο είναι δυνατό το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός τους και πάντα αντιηλιακό. 

Στην παραλία θα πρέπει πάντα να έχουμε ομπρέλα κ να καθόμαστε κάτω από αυτήν, γιατί προστατεύει από τις ακτίνες του ηλίου. Εάν δεν έχουμε ομπρέλα θα πρέπει να καθόμαστε κάτω από σκιά κ να έχουμε στο μυαλό μας τον κανόνα της σκιάς που λέει:
"Ψάξε την σκιά σου. Αν δεν την βλέπεις, τρέξε στον ίσκιο!". 

Δεν καθόμαστε ποτέ κάτω από τον ήλιο για πολλή ώρα, παίζοντας. Μπορούμε να παίξουμε κ κάτω από την σκιά. Δεν πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο μεταξύ 11:00 κ 16:00 το πρωί, όπου η ακτινοβολία είναι πολλή επικίνδυνη κ το έγκαυμα παραμονεύει. 
Αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών δεν θα πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο, ακόμα κ με αντιηλιακή προστασία, αφού η επιδερμίδα του δεν έχει ακόμα αναπτύξει την άμυνά της. 

Εφαρμόζουμε πάντα αντιηλιακό στο πρόσωπο κ σε όλο το σώμα 30 με 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, ώστε να προλάβει απορροφηθεί από την επιδερμίδα. Ανανεώνουμε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες. Οι άνθρωποι με ανοικτό χρώμα δέρματος, καλό είναι να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Γενικά πρέπει τα αντιηλιακά να είναι ανθεκτικά στην άμμο κ το νερό, υποαλλεργικά, χωρίς άρωμα κ ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλικά που περιέχουν φυσικά φίλτρα. Προτιμότερο είναι η αγορά του αντιηλιακού να γίνεται από φαρμακείο. 
Το αντιηλιακό πρέπει να το φοράμε όταν κάνουμε ποδήλατο, πικνικ, αθλητισμό, όταν βρισκόμαστε στο βουνό κ ακόμα όταν έχει συννεφιά, γιατί οι ακτίνες του ήλιου περνούν κ μέσα από τα σύννεφα. Ακόμα κ όταν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο κ πάμε εκδρομή. Οι ακτίνες περνάνε μέσα από τα τζάμια του αυτοκινήτου. Πρέπει να φοράμε πάντα καπέλο, μπλουζάκι, γυαλιά κ να μην ξεχνάμε το αντιηλιακό μας κ την ομπρέλα. Επίσης θα πρέπει να πίνουμε συχνά νερό, για να μην πάθουμε αφυδάτωση από τον ήλιο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με τα αντιηλιακά μαυρίζουμε χωρίς να καιγόμαστε, δεν ασπρίζουν το δέρμα, δεν έχουν κολλώδη σύσταση κ πρέπει να τα χρησιμοποιούν ακόμα κ αυτοί που δεν καίγονται ποτέ από τον ήλιο, ιδιαίτερα όμως τα μικρά παιδιά. 

Έτσι για να απολαμβάνουμε τις ευνοικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας θα πρέπει να προφυλασσόμαστε από αυτές, ώστε ο ήλιος να είναι για εμάς πηγή χαράς κ παιγνιδιού

Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2016
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline